Biologija morja

Raziskovali smo tudi biologijo morja. Zanimalo nas je katere vrste živali se nahajajo v Tržaškem zalivu. Za analizo smo potrebovali vzorce, ki smo jih poiskali na morskem dnu. Metode našega raziskovanja (opis vzema vzorcev):

Pripomočki za odvzem vzorcev živali ter njihovo preučevanje:

  • kad,
  • lupa,
  • servete,
  • fotoaparat.

Odvzemno mesto je bilo v morju ob pomolu. Nekateri vzorci so bili pritrjeni na pomol, nekateri so bili najdeni na dnu morja, ki je bilo peščeno.

Nabiralci vzorcev so se potopili v vodo ter po morskem dnu iskali vzorce. Ko so jih pridobili, so z njimi priplavali na pomol, kjer so jih položili v kad. Ko je bilo nabranih dovolj vzorcev, smo s kadjo šli v dijaški dom, kjer smo vzorce opazovali s pomočjo lupe. Vzorce smo tudi opisali ter jih fotografirali.

Kaj smo letos videli:

Rdeče alge, rjave alge, kosmelj (velika rakovica), marogaste rakovice, morska kumara, rak samotar, rak vitičnjak, bodičasti volek, jajčeca voleka, čokati volek, sipina kost (sipa), spužva v sožitju s polžem, kolenčasta cimodoceja, morska solata, rdeče morske vetrnice, pegavka, leščur, klapavice, ladinka, ostriga in lepotke.

 

Priprave za odvzem vzorcev
Odvzeti vzorci