Še nekaj o Tržaškem zalivu

Tržaški zaliv  je plitev zaliv v skrajnem severnem delu Jadranskega morja, del Beneškega zaliva, ki si ga delijo Italija, Slovenija in Hrvaška. Omejuje ga 21 km dolga navidezna črta med Gradežem na italijanski in Savudrijo na hrvaški obali. Površina je okrog 550 km², povprečna globina 16 m, najglobja točka pa je 37 metrov. Z izjemo nizkih otočkov, ki zapirajo Gradeško laguno na italijanski strani, v njem ni otokov in čeri. Vzhodna obala, kjer leži Trst in Slovensko primorje, je razčlenjena, najgloblje so vrezani Miljski, Koprski in Piranski zaliv.

Morski tok v Tržaškem zalivu je usmerjen v obratni smeri teka urinih kazalcev. Njegova povprečna hitrost je 0,8 vozla. Bibavica v Tržaškem zalivu je sicer med največjimi v Jadranskem morju, kljub temu pa razlika med plimo in oseko navadno ni večja od 60 cm, v izjemnih pogojih (nizek zračni tlak ob plimi ter daljše obdobje juga) pa je lahko tudi več. Povprečna slanost je 37-38 promilov, poleti ob povečanem pretoku sladkovodnih rek slanost morja močno upade pod 35‰.

Približno dve tretjini zaliva pripadata Italiji, ena tretjina pa je spadala k Jugoslaviji. Po njenem razpadu je njen večji del pripadel Sloveniji.

Jadransko morje